Így ünnepelte majdnem száz éve Szolnok városa az új főispán beiktatását

Megosztás

Emlékszik még valaki Borbély György nevére? Nem annyira meglepő, ha nem: vezetők, politikusok jönnek-mennek, a majdnem száz éve szolnoki főispánnak kinevezett földbirtokos Borbély György pedig egy meglehetősen dicstelen időszakban, Gömbös Gyula hatalomra kerülése idején foglalta el tisztségét. A Nemzeti Filmintézet archívumának köszönhetően egy egészen különleges, 1931-ben készített felvételen tekinthetjük meg, ahogy a beiktatása után a kormánypárt gyűlésére megy a színházba.

A XX. század elején Magyarországon is elindult a rendszeres híradófilmek készítése, ami egy új filmkészítési ágazatot hozott létre. Az első fennmaradt magyar híradók az 1910-es évek végéről származnak, különböző filmgyárak, például a Corvin és a Concordia műhelyéből.

Az első állami támogatású híradósorozat 1923-ban indult el a Magyar Távirati Iroda (MTI) keretében, mely később Magyar Híradó néven vált ismertté. 1931-ben áttértek a hangosfilmekre, Magyarország így Európában az elsők között készített hangos híradókat. A második világháború előtt és után is több szervezet gyártott anyagokat, míg végül 1949-től az államosított filmipar vette át a feladatot, egészen a rendszerváltásig.

Az évtizedek során számos tematikus sorozat is megjelent, esetünkben egy 1932 decemberében bemutatott felvételről van szó.

A gazdasági válság következményeként a Károlyi-kormány megbukott, majd Gömbös Gyula lett a miniszterelnök. Ennek következtében a helyi főispánnak, Almásy Sándornak mennie kellett, majd a helyére érkezett az a Borbély György, akinek a beiktatása után a szélsőjobboldali kormánypárt zászlóbontó gyűlésre ment a szolnoki színházba. Ezeket a másodperceket örökítette meg a filmhíradó.

Borbély nevéhez kötik, hogy főispánként megszervezte az anya- és csecsemővédelmet, a vízi közlekedés fellendítése érdekében bekötőutakat építtetett, illetve az alföldi telivértenyésztés ügyében is jelentős lépésekett tett. Szülőhelyén, Tiszaroffon Horthy Miklós jelenlétében szobrot avattak a tiszteletére a halála után, de ennek sorsa a ’40-es évek zavaros időszakaiban kérdésessé vált, valószínűleg ledöntötték, vagy elszállították.

Kiemelt képünkön Roffi Borbély György, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egykori főispánjának domborműve látható az általa alapított csecsemő- és szülőotthon falán Tiszaroffon 2017. március 24-én. A dombormű Pogány Gábor Benő alkotása.

Kép: MTI/Bugány János

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek